Wendela Hubrecht

Van A tot Z

Dit is de eerste pagina. ‘En de linker klolom werkt als een rolodex.’
Wat is een rolodex?, vraagt F.
‘Dat is een adresboek in de vorm van een rol met een draaiknop aan de zijkant.’
Haar blik en mijn uitleg zeggen genoeg, ik ben van ‘patat’ generatie zij van ‘Einstein’. F. fronst haar wenkbrouw, ‘En waar staan al die leestekens voor?’
‘Dat is een legenda. Die tekens staan voor een verzameling, bijvoorbeeld onder
staat de verzameling van tentoonstellingen. En als je op verschijnt de tekst in het engels.’

Voor mij bestaat er niks leukers dan verzamelen, ordenen, herordenen en beschrijven. Ik laat F. een krantenartikel zien uit mijn verzameling krantenartikelen. De kop luid: ‘De gek die egels spaarde, het verhaal van een verzamelaar’. Dit artikel vertelt het verhaal van een oude professor die omstreeks 1890 dwaalt in de bossen van Utrecht op zoek naar egels. Omdat hij veel meer egels nodig heeft dan hij zelf bij elkaar kan sprokkelen looft hij een beloning uit van kwartje voor iedereen die hem een egel brengt. Dit levert de gekke professor wel 40 egels per dag op.

Ook mijn verzamelwoede kent geen grenzen. Zo bezit ik nog al mijn ontvangen post vanaf mijn tiende jaar. Ook heb ik onder andere een archief van gevonden briefjes, Chinese plastic zakjes, lettertangen, wekkers uit de jaren 50 en mijn eigen haar. Net als de gekke professor die naast egels ook klapperratten, geschubde miereneters en vliegende katten spaarde.

In tegenstelling tot het gemiddelde archief heb ik geen bepaalde opslagtechniek. Ik ben meer kwijt dan ik terug vind. De opbouw van mijn verzameling is niet die van een archivaris, maar van een archivist. De archivaris is behoudend, zijn nadruk ligt op het bewaren. Mijn bewaardrift is dynamisch. Ik bouw op en breek af. Soms tegelijkertijd. Ik ben een bemiddelaar, waarbij mijn archief fungeert als een werktuig om na te denken en te communiceren. Mijn verzamelingen en ikzelf als onderdeel van andere verzamelingen: van de mens, van de vrouw, van een taal, een familie. Ach, wat wil je ook als je overgrootvader egels spaarde.